Diversen filmpjes

filmpje van onze studiegroep: Klik Hier 

Het verhaal over de jeugdliefde van meester Hendrik Willem Heuvel en en hoe zij afscheid namen van elkaar kwam Bie Winkels in Gelselaar in de vorm van een kort toneelspel weer tot leven. Op zaterdag 10 september voerden enkele jeugdige inwoners dit op. Hierbij klonk ook het afscheidslied ‘Als de zwaluw ons verlaat’, dat hij zijn vriendinnetje Dientje liet zingen. Als gedicht leerde Heuvel dit ruim honderd jaar geleden aan Gelselaarse kinderen. De tekst van het toneelspel is volledig gebaseerd op op Heuvels eigen verhaal in zijn klassieker Oud-Achterhoeksch Boerenleven. Ben Wagenvoort uit Eefde trad op als verteller.  Heuvel’s jeugdliefde

Bijgaande link brengt je naar een youtube-filmpje, gemaakt door Tonny, als impressie van de Heuvel-middag van afgelopen zaterdag in Laren.

Het koor Musica Vocale o.l.v. Els Dijkerman, die ook de vleugel bespeelt, brengt het afscheidslied dat Dientje zingt voor Hendrik Willem Heuvel op het bankje bij Huize Oolde. 

Verder zong het koor het danslied De Driekusman; 2 Geestelijke liederen; één van Gerdes en één van Willem Sluyter; als smartlap "Aan de oever van de snelle vliet; als ballades bovenstaand lied en "Nog staat daar een roze te bloeien alleen" van Moore. Verder het kermislied "Kolijn een brave boerenzoon"; het soldatenlied van Het Metalen Kruis, dat Heuvel van zijn grootvader leerde en tenslotte Cantique de Jean Racine van Faure. Van de laatste componist had hij een biografie in zijn boekenkast staan.  Als de zwaluw ons verlaat (door Musica Vocale uit Eefde)

De in Rotterdam geboren dichter Aad Eerland reageert met zijn nieuwe bundel ‘Waar de vlier geurt’ op het werk van de Achterhoekse schrijver meester H.W. Heuvel (1864-1926), die hij graag uit de provinciale sfeer helpt halen. Eerland, die theologie en filosofie studeerde, ziet een postume zielsverwant (“Ik voel wat hij voelde”) in Heuvel, die vooral bekend is geworden door zijn tot in deze eeuw herdrukte boek Oud-Achterhoesch Boerenleven. Via een boek van de dichter Willem Barnard (pseudoniem Guillaume van der Graft) kwam hij op het spoor van Heuvel, in wiens werk hij veel poëtische attributen ziet. Eerland vertelde hierover zaterdag 7 mei 2016 op een dag van de Larense Heuvel Werkgroep in de Kerk/Kulturhus van Laren (G) en gaf aansluitend een toelichting. Eerland is nauw betrokken bij de ontwikkeling van klompenpaden, rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Hij heeft er goede hoop op dat Laren een Heuvel-klompenpad krijgt.  Aad Eerland en meester H.W. Heuvel.